Definities en afkortingen
Arbo-informatie 17
Arbo-informatie AI-17 beschrijft hijs- en hefgereedschap en is van toepassing voor dit schema W1-01.
Beproeven
Onder beproeven wordt verstaan het belasten van hijs- en hefgereedschap:
- Functioneel (door controle op de juiste werking zonder last);
- of door een niet-destructieve test;
- of met een proeflast;
Heffen
Het verticaal en horizontaal verplaatsen van geleide lasten.
Hijsen
Het verticaal en horizontaal verplaatsen van vrij hangende lasten.
Hijs- en hefmiddelen
Hijs- en hefmiddelen vormen een bijzondere groep arbeidsmiddelen bestaande uit hijs- en hefwerktuigen en hijs- en hefgereedschappen.
Hijs- en hefgereedschappen
Niet vast met de machine verbonden onderdelen of inrichtingen die tussen de machine en de last of op de last worden geplaatst om deze te kunnen opnemen.
Toelichting:
Hijs en hefgereedschappen zijn middelen waarmee een last aan een hijswerktuig wordt bevestigd om te kunnen hijsen en heffen zoals kettingwerk, haken, stroppen, lengen, hijsbanden, blokken, hijsjukken, klemmen, grijpers, bakken en kubels, hefmagneten, vacuümhefgereedschap, kelderwinches, vijzels en vergelijkbare middelen.
Deze hijs- en hefgereedschappen bevinden zich tussen de last en het bevestigingspunt van de machine.
Hijs- en hefgereedschappen vallen binnen het toepassingsgebied van de machinerichtlijn en worden binnen dit kader gelijkgesteld met machines (dan wel een verwisselbaar uitrustingsstuk).
Beoordeling
Op basis van de resultaten van de controle en/of inspectie en/of keuring een besluit nemen voor goedkeur of afkeur.
Controle
Onder controle wordt verstaan de beoordeling of het in te zetten middel geschikt is om na het moment van controle veilig te gebruiken. In algemene zin wordt hiermee bedoeld een visuele (uitwendige) controle door de gebruiker voor aanvang van de werkzaamheden.
Inspectie
Onder inspectie wordt verstaan het periodieke onderzoek van hijs- en hefgereedschappen gericht op het veilige gebruik gedurende de inspectieperiode onder de normale gebruiksomstandigheden.
Keuring
Onder keuring wordt verstaan het periodiek onderzoeken en eventueel (her)beproeven van gereedschappen of machines. De keuring moet worden uitgevoerd door een keurmeester.
Keurmeester
Een natuurlijk, deskundig persoon, in het bezit van een geldig TCVT Persoonscertificaat Keurmeester Hijs- en hefgereedschap of gelijkwaardig die de keuring van hijs- en hefgereedschap uitvoert volgens de eisen van het onderhavige certificatieschema.
Wij werken met keurmeesters hijs- en hefgereedschap TCVT zijn in het bezit van een TCVT certificaat conform de eisen van TCVT W1-02. Of EKH-keurmeester onder de haak. Hij voert uitsluitend keuringen uit waarvoor hij volgens het TCVT-keurmeesterregister bevoegd is. De keurmeester voert de keuringen persoonlijk uit. Zijn oordeel is bepalend.
Keuringssysteem
Geheel van bij elkaar behorende elementen voor de keuring van hijs- en hefgereedschap bestaande uit:
- Keuringsmethodiek;
- Keuringsfrequentie;
- Afkeurcriteria;
- Keuringsregistratie;
- Identificatie gereedschap;
- Deskundigheid keurmeester;
Opdrachtgever keuring
De (rechts-)persoon die opdracht verleent tot het uitvoeren van de keuring
Risicoanalyse
Een wettelijk verplichte beoordeling door de fabrikant van de optredende risico’s die door gebruik van machines en gereedschappen ontstaan.
Keuringsmethodiek en frequentie
Controles, inspecties en keuringen moeten worden uitgevoerd om zeker te stellen dat het betreffende hijs- en hefgereedschap veilig kan worden gebruikt. Bij het uitvoeren van keuringen moeten de inspectiemethodiek, de frequentie en de resultaten van de inspecties bekend zijn.
Inspectie valt echter buiten het kader van dit certificatieschema. Wel is de inspectiefrequentie algemeen en per branche meegenomen. Per branche kan een hogere frequentie worden doorgevoerd.
Identificatie gereedschap
Elk stuk hijs- en hefmiddel moet een identificatie hebben. Daarnaast moet er een eenduidige relatie bestaan tussen het betreffende hijs- of hefgereedschap en de bijbehorende documenten
Keuringsdatum op hijs- en hefgereedschap
Het dateren van hijs- en hefgereedschap door slagletters/cijfers op het gereedschap is niet in alle gevallen realistisch. Immers het steeds opnieuw inslaan van nummers door middel van slagletters betekent beschadiging van het materiaal. Om toch op het hijs- en hefgereedschap aan te geven dat een keuring is uitgevoerd is het merken met een jaarkleur een goede mogelijkheid, omdat hierbij het hijs- en hefgereedschap niet wordt beschadigd en voor de gebruiker de geldigheid van de termijn zichtbaar blijft. In ruwere omgevingen kan ook een metalen ring, label of anderszins worden aangebracht, waarin de gegevens zijn geslagen. Het merken kan geschieden door het aanbrengen van verf of een plastic bandje in de jaarkleur bijvoorbeeld volgens het door IMO (international Maritime Organisation) gehanteerde onderstaande kleursysteem. De kleur geeft een indicatie van het jaar van keuren
Keuringsresultaat
Op basis van de keuring zijn slechts twee beslissingen mogelijk, namelijk: goedkeur of afkeur